perjantai 16. joulukuuta 2011

Kantaa ottava valokuva

Tehtävä aiheena ottaa kantaa valokuvalla 4-10 kuvan kuvakokonaisuudella. Itse lähdin kuvaamaan toisaalta tietokoneen ylisuurta merkitystä ihmisen elämässä, "onhan maailmassa muutakin". Ratkaisussa päädyin nopeasti pelkistettyyn studiokuvaan, missä näennäisesti pelkistetyt kuvat ovat lähes omaelämänkerrannaisia kuvia IT-maailman yksinäisyydestä ja toisaalta myös siitä sitoutuneisuudesta ammattiin tai myös nykyjään harrastuksiin.

Tässä toisaalta kannanottona on myös kuvaustapa, jossa pieniä värikorjauksia lukuunottamatta kaikki kuvan ominaisuudet on peräisin kennolta. Kuvan perussäätöjen lisäksi raw-convertterilla on tehty kaikki  curves ja histogrammiin tai valkotasapainoon liittyvät kysymykset. Valotukset on rakennettu monella valolla, jotta varmistetaan kaikkien oleellisten yksityiskohtien näkyminen. Ensimmäiset viisi on toteutettu kuudella valolla, jolla olen snoottien ja hunajakennojen kanssa saanut varsin tarkkaan rajattua vain halutun kohteen esille tuomista. Viimeiset on toteutettu viidellä valolla, joista taustan värit ottavat 3 ja kaksi softboxia. Molemmissa valaisuissa valolle on rakennettu erikseen 3 itsenäistä valaistusvyöhykettä, joista taain koskee taustaa ja kelloa, keskimmäisellä tuodaan hiusvalo tai taustahenkilöt ja etuosalla päävalo ja esimerkiksi tietokone. Valaisimien kulma suhteessa kuvauspisteeseen ja varsin vaikeisiin kuperiin pisteisiin toi ehkä vaikeimmat ongelmat, eikä esimerkiksi kameran siainnin muuttaminen ilman suuria muutoksia kaikkialle muualle ollut helposti mahdollista. Lopulta "kuvausikkunan" koko oli vain ehkä 20x20 kokoinen alue. Kuvia ei ole myöskään alkuperäisestä rajattu, joten tulos on tavallaan autenttinen tilanne siitä mitä kennolle on tarttunut. Kellonajat ovat tosin 4-6 yöllä todellisuudessa, mikä muistuttaa myös tuosta todellisuudesta.

Ennen kuvaamista tukeuduin sarjakuvalinjalaisilta oppimaani kuvakäsikirjoituksen tekemiseen. Vaikka lopputuloksen hiominen vei tolkuttomasti aikaa ja paremmalla kokemuksella varmasti valot olisivat varmasti löytäneet paikkansa vaatimattomassa murto-osassa aikaa, oli mielestäni varsi itseni näköinen sarja ja normaali kuvaustilanteessa taidokkaille malleille olisi oikeastaan kysyntää, kun tässä suuri osa ajasta meni myös oman itsensä arviointiin kuva-alassa eri värisen ja kokoisen mallinuken testaukseen.











Kuvasuunnitelman merkitys on varsin suuri hyvään lopputulokseen.

Kuvasuunnitelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti